Δυναμικά sites και Web 2.0

Στην εποχή του αλληλεπιδραστικού (interactive) internet, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε στατικά sites. Οι δυναμικές επιχειρήσεις σήμερα χρησιμοποιούν τεχνικές και τεχνολογίες που περιγράφονται συνοπτικά από τον όρο Web 2.0.

Τέτοιες τεχνολογίες, όπως τα Wikis, τα Blogs, τα RSS feeds, τα tags (και άλλες) επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να έρχονται σε επαφή με τους πελάτες τους ή τους υποψήφιους πελάτες τους μέσω διαφορετικών καναλιών επικοινωνίας ταυτόχρονα. Επιτρέπουν, όμως, και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: οι επιχειρήσεις μπορούν να ακούν τους πελάτες τους, τους συνεργάτες τους και όποιον άλλο ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με αυτές με έναν τρόπο άμεσο και οικονομικό. Το πλεονέκτημα που είχαν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες διέθεταν οργανωμένες δημόσιες σχέσεις με σκοπό να επικοινωνούν με την αγορά αλλά και να την ακούν, το έχουν πλέον όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν σύγχρονα sites.

Εντούτοις, αυτές οι νέες τεχνολογίες που κάνουν το internet ένα πανίσχυρο εργαλείο, δημιουργούν και νέες προκλήσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό της ιδέας του Web 2.0 είναι να μπορεί η επιχείρηση να ακούει τους πελάτες, τους υποψήφιους πελάτες και τους συνεργάτες και να αντιδρά ανάλογα. Σε ένα κόσμο, όπου οι πληροφορίες αλλάζουν και διακινούνται τόσο γρήγορα, και τα sites θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και να αλλάζουν εξίσου γρήγορα. Η συντήρηση ενός στατικού site είναι χρονοβόρα και κοστίζει πολύ. Ο μόνος τρόπος για να μπορεί μια επιχείρηση να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντος της είναι τα δυναμικά sites, και ιδιαίτερα αυτά που βασίζονται σε συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (Web Content Management System ή CMS).

Πολύ απλά, ένα CMS είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει και διευκολύνει την δημιουργία, συντήρηση και διαχείριση ενός δικτυακού τόπου (website). Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι ότι, από την στιγμή που έχει εγκατασταθεί σωστά, άνθρωποι χωρίς τεχνικές γνώσεις μπορούν να διαχειρισθούν ένα site, αλλάζοντας πράγματα (π.χ. μενού πλοήγησης, στήσιμο σελίδας, σύνδεσμοι κλπ) που σε ένα στατικό site θα μπορούσαν να γίνουν μόνο από κάποιον προγραμματιστή ή σχεδιαστή δικτυακών τόπων.

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την χρήση ενός CMS είναι πολλά και σημαντικά:

Ταχύτητα στην ανανέωση περιεχομένου

Δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιος ειδικός για να ανανεωθεί το περιεχόμενο. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης μπορεί μόνος του να κάνει όποιες αλλαγές θέλει με έναν εύκολο τρόπο.

Ομοιομορφία

Αυτός που συντηρεί το περιεχόμενο του site δεν χρειάζεται να ασχολείται με την μορφοποίηση του. Το αναλαμβάνει το CMS αυτόματα.

Συνέπεια και μείωση των σφαλμάτων

Τα web content management systems φροντίζουν ώστε το site να λειτουργεί με τον ίδιο, συνεπή τρόπο παντού και ελέγχουν αυτόματα πολλές παραμέτρους, όπως τους συνδέσμους (links) που υπάρχουν ανάμεσα στις σελίδες του site. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επισκέπτες βλέπουν ένα επαγγελματικό site, το οποίο λειτουργεί άψογα.

Πλήρης έλεγχος

Τα CMS έχουν σχεδιασθεί ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ομάδες συνεργαζόμενων ατόμων. Κάθε άτομο έχει οριζόμενα δικαιώματα (π.χ. άλλος έχει το δικαίωμα να συντάξει ένα κείμενο, άλλος έχει το δικαίωμα να το διορθώσει και να το εγκρίνει, άλλος έχει το δικαίωμα να το δημοσιεύσει κλπ). Το CMS περιέχει εργαλεία που κάνουν την συνεργασία ευκολότερη (π.χ. ειδοποιεί με email όταν πρέπει να γίνει μια εργασία) ενώ ταυτόχρονα καταγράφει τις αλλαγές και δίνει στατιστικά στοιχεία.

Καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης

Με την χρήση ενός CMS, οι σελίδες του site μπορούν ευκολότερα να βελτιστοποιηθούν για τις μηχανές αναζήτησης. Επιπλέον, ένα CMS φροντίζει αυτόματα για την σωστή εμφάνιση του περιεχομένου, εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης.

 

Αν έχετε παρουσία στο internet, θα πρέπει να βασίζεται σε ένα CMS

Στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, όπου τα γεωγραφικά όρια εξαφανίζονται, ο επόμενος πελάτης σας μπορεί να προέρχεται από ένα μέρος του κόσμου που δεν είχατε φαντασθεί. Είναι προφανές ότι ο πιο σημαντικός τρόπος επικοινωνίας με τους πελάτες σήμερα είναι ο δικτυακός σας τόπος. Το να μην έχετε δυναμικό site ισοδυναμεί με συνταγή αποτυχίας. Ένα site που δεν ανανεώνεται όσο γρήγορα θα έπρεπε μπορεί μόνο να σημαίνει χαμένες επιχειρηματικές ευκαιρίες και παράπονα πελατών. Η απάντηση στην ερώτηση «Γιατί χρειάζομαι CMS;» είναι σήμερα ίδια με την απάντηση στην ερώτηση «Γιατί χρειάζομαι site;».

we are hiring
Follow us on Google+