Μπορεί κανείς να εγγυηθεί σειρά κατάταξης στις μηχανές αναζήτησης;

Ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μας καθημερινά δαπανάται στο να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την θέση των site μας και των site των πελατών μας στις μηχανές αναζήτησης. Λαμβάνουμε και εμείς emails ή βρίσκουμε σχετικές σελίδες στο internet εταιρειών που ισχυρίζονται ότι με ένα συγκεκριμένο ποσό μπορούν να εγγυηθούν την πρώτη θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για όποιες λέξεις – κλειδιά επιθυμεί ο πελάτης, ανεξαρτήτως του πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά γύρω από αυτές τις λέξεις – κλειδιά. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί μεγαλύτερο ψέμα και εδώ είναι 4 απλοί λόγοι που υποστηρίζουν την άποψη μας:

  1. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα για τις μηχανές αναζήτησης εκτός από τις ίδιες τις μηχανές αναζήτησης. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι μηχανές αναζήτησης το site σου. Όμως, οι μηχανές αναζήτησης λαμβάνουν υπόψη τους τόσες πολλές παραμέτρους που είναι πρακτικά αδύνατον να τις λάβεις όλες υπόψη σου. Άλλωστε, είναι επτασφράγιστο μυστικό ο ακριβής αλγόριθμος με τον οποίο η κάθε μηχανή αναζήτησης επιλέγει τις σελίδες που εμφανίζει στα αποτελέσματα της.
  2. Η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (Search Engine Optimization ή SEO για συντομία) είναι μια μακρόχρονη και «βασανιστική» διαδικασία. Μερικές φορές μπορεί να δεις αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Τις περισσότερες φορές, όμως, χρειάζονται μήνες για να δεις αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε λέξεις – κλειδιά που η αγορά είναι ανταγωνιστική, δηλαδή υπάρχουν πάρα πολλά sites που ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Υπάρχουν εταιρείες που δαπανούν ετησίως εκατομμύρια Ευρώ σε μάρκετινγκ και προώθηση για να είναι πρώτες στα αποτελέσματα. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι με μερικές χιλιάδες Ευρώ (όπως υπόσχονται κάποιες εταιρείες) θα καταφέρει να ξεπεράσει τους «μεγάλους παίκτες» που δαπανούν εκατομμύρια;
  3. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν αλγόριθμους που λαμβάνουν υπόψη δεκάδες ή και εκατοντάδες διαφορετικές παραμέτρους για να υπολογίσουν την σειρά κατάταξης των sites στα αποτελέσματα τους. Υπάρχουν τρόποι για να ξεγελάσει κανείς τις μηχανές αναζήτησης και να «βελτιωθούν» ορισμένες παράμετροι, παραβλέποντας τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που θέτουν οι μηχανές αναζήτησης. Ο κίνδυνος είναι να αντιληφθούν οι μηχανές αναζήτησης ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοιες πρακτικές για την προώθηση του site σας. Σε αυτή την περίπτωση, η ποινή που επιβάλλουν είναι απλή: διαγράφουν το site σας εντελώς από τα αποτελέσματα τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αξίζει το ρίσκο;
  4. Όποιος ασχολείται με το SEO σε επαγγελματική βάση γνωρίζει όλα τα παραπάνω. Όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούν να εγγυηθούν αποτελέσματα είτε δεν ξέρουν τι κάνουν είτε απλώς λένε ψέματα με σκοπό να σας εξαπατήσουν. Και στις δυο περιπτώσεις, η άποψη μας είναι ότι δεν θα έπρεπε να τους εμπιστευθείτε.

Αν θέλετε να βελτιώσετε την κατάταξη του site σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, υπάρχουν πολλές εταιρείες που είναι αξιόπιστες. Εντούτοις, βεβαιωθείτε ότι θα είναι ειλικρινείς μαζί σας σχετικά με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν.

we are hiring
Follow us on Google+