Τα tags ως εργαλείο viral marketing

Ένα σχετικά νέο φαινόμενο που απλώνεται ταχύτατα σε όλο το internet είναι τα tags. Το "tagging" ή "folksonomies" (προκύπτει από τις λέξεις folks, δηλαδή άνθρωποι, λαός, γείτονες και taxonomy, δηλαδή ταξινόμηση) είναι ένα πανίσχυρο χαρακτηριστικό, εφόσον επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν με εύκολο τρόπο ταξινομήσεις και οργανώσεις του περιεχομένου που είναι διαθέσιμο στο internet. Αυτές οι ταξινομήσεις επιτρέπουν στους χρήστες όχι μόνο να κατατάσσουν το περιεχόμενο με τα tags αλλά, πολύ περισσότερο, να τις μοιράζονται με άλλους, σχηματίζοντας μια ενιαία, παγκόσμια ταξινόμηση.

Να πως λειτουργεί. Χρησιμοποιώντας sites όπως το del.icio.us (είναι ένα site για το μοίρασμα αγαπημένων συνδέσμων ή social bookmarking site) και το Flickr (είναι ένα site για το μοίρασμα φωτογραφιών), οι χρήστες συνεργάζονται για την ταξινόμηση του online περιεχομένου με λέξεις – κλειδιά, τα tags.

Για παράδειγμα, εντοπίζουμε μια σελίδα που αφορά το θέμα «viral marketing» και την οποία βρίσκουμε ενδιαφέρουσα. Ανεβάζουμε το σύνδεσμο προς την σελίδα στο del.icio.us και προσθέτουμε τα tags "viral" και "marketing" ή όποια άλλα πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσουν να βρούμε αργότερα αυτή την σελίδα. Μόλις αποθηκεύσουμε τον σύνδεσμο, οποιοσδήποτε χρήστης του del.icio.us ψάξει για "viral" ή "marketing" θα δει στην λίστα των αποτελεσμάτων και την σελίδα που καταχωρήσαμε εμείς. Βέβαια, όσο περισσότεροι χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα tags για να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη σελίδα, τόσο ψηλότερα θα εμφανισθεί στην λίστα των αποτελεσμάτων. (Μπορείτε να δείτε περισσότερα στην σελίδα http://del.icio.us/help/tags - είναι στα αγγλικά)

Τα tags έχουν επιτυχία γιατί είναι ένα φυσικό συμπλήρωμα στην αναζήτηση και πολύ εύκολα στην χρήση. Δεν χρειάζεται να κατατάσσουμε το περιεχόμενο σε πολύπλοκες ιεραρχικές κατηγορίες (όπως έχουν τα directories) και δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε tags που έχουν ορισθεί εκ των προτέρων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια λέξη νομίζουμε ότι χαρακτηρίζει το περιεχόμενο.

Επιπλέον, τα tags μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε τον παλμό του internet, να δούμε τι είναι hot σε κάθε χρονική στιγμή. Από τις σελίδες του del.icio.us (π.χ http://del.icio.us/tag/ και http://del.icio.us/popular/ ) μπορείτε να δείτε τα δημοφιλέστερα tags και τις δημοφιλέστερες σελίδες από τους χρήστες του site.

Πιστεύουμε ότι είναι προφανές πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα tags για να οδηγήσετε περισσότερους επισκέπτες στο site σας. Αρκεί να καταχωρήσετε συνδέσμους στο del.icio.us και στα άλλα social bookmarking websites προς τις σελίδες σας και να ανεβάσετε σχετικό περιεχόμενο σε sites μοιράσματος περιεχομένων (όπως το flickr). Προσέξτε, μόνο, μην το παρακάνετε και θεωρηθεί ότι είστε spammer και ότι προσπαθείτε να εκμεταλλευθείτε τις υπηρεσίες των sites!

 

Ενημέρωση 21/07/2010:
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Digi-Retail, πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Δείτε περισσότερα στο www.digi-retail.com, που ετοίμασε η ClickMedia για την καλύτερη ενημέρωση σας.

 

we are hiring
Follow us on Google+