Τι είναι τα SPAM;

Σίγουρα, το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο δέχεται καθημερινά επίθεση από παντού! Άγνωστοι με παράξενα ονόματα σας βομβαρδίζουν με μηνύματα προθυμοποιούμενοι να σας προσφέρουν σε τιμή ευκαιρίας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους; Το εύρος των τελευταίων είναι εξαιρετικά επικεντρωμένο. Εννέα στις δέκα φορές προσπαθούν να σας πουλήσουν επώνυμα ρούχα και ρολόγια σε «σπασμένες» τιμές, να σας κάνουν να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε ύποπτες επενδύσεις, να σας γνωρίσουν «hot babes» ή - ανεξάρτητα από το φύλο σας - να ενισχύσουν τον ανδρισμό σας με Viagra και θαυματουργές θεραπείες.

Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο να ξεγελαστείτε και να αγοράσετε ανύπαρκτα ή αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες. Απώτερος στόχος πολλών από αυτά είναι να καταλάβουν τον υπολογιστή σας και να τον μετατρέψουν σε «ζόμπι» - μια μαριονέτα που κινείται από κάποιους στην άλλη άκρη της Γης χωρίς εσείς να το παίρνετε είδηση. Μόλις αναλάβουν τον έλεγχο οι άγνωστοι, κύριοι πλέον του υπολογιστή σας, χρησιμοποιούν το σύστημά σας για να στείλουν ακόμη περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα και - το κυριότερο - επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα.

Η ποσότητα των spam που αποστέλλονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο αυξάνεται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Κάθε μήνα οι εταιρείες που ασχολούνται με την καταγραφή και τον έλεγχο τέτοιου είδους δραστηριοτήτων εξαγγέλλουν και ένα νέο, κάθε φορά πιο υψηλό αριθμό-ρεκόρ. Από 57,91% τον Μάιο του 2007, στο τέλος του Οκτωβρίου 2007 έφθασαν πλέον να αποτελούν - σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές της τεχνολογικής εταιρείας Softscan - το 96,1% των μηνυμάτων που κυκλοφορούν στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία του πλανήτη. Η Hotmail, ο πάροχος ηλεκτρονικών ταχυδρομικών υπηρεσιών της Microsoft, ανεβάζει το ποσοστό στο 98%. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Sophos, το ποσοστό πρέπει να είναι περίπου 70% - 75%.

Ακόμη και με αυτή τη «συντηρητική» εκτίμηση του 70% - 75%, η αναλογία εξακολουθεί να είναι τεράστια. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι κάθε δευτερόλεπτο υπολογίζεται ότι στέλνονται περισσότερα από 2 εκατομμύρια e-mail. Αυτό σημαίνει κάτι περισσότερο από 173 δισ. ηλεκτρονικά μηνύματα την ημέρα. Από αυτά - ανάλογα με την εκτίμηση που θα υιοθετήσει κανείς - τα 121 δισ. ως 169 δισ. είναι σκουπίδια. Μεγάλο μέρος τους ευτυχώς φιλτράρεται και «συλλαμβάνεται» από τους ανιχνευτές των προγραμμάτων antispam. Παρ' όλα αυτά, περισσότερα από 70 δισ. φθάνουν καθημερινά στους παραλήπτες τους.

Ενα ζόμπι γεννιέται

Η μεγάλη στροφή στην πορεία των spam σημειώθηκε το 2003, με την εμφάνιση του ιού Sobig. Ως τότε το ποσοστό των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ήταν περιορισμένο περίπου στο 30% του συνολικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με τον Sobig όμως άλλαξαν όλα. Επρόκειτο για έναν Trojan - έναν Δούρειο Ιππο - ειδικά ανεπτυγμένο για λογαριασμό των spammer, οι οποίοι αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική απευθυνόμενοι σε σχεδιαστές ιών για να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους. Ο Sobig εισχωρούσε απαρατήρητος στον υπολογιστή του παραλήπτη και εγκαθίστατο εκεί μεταφέροντας τον έλεγχό του στον αποστολέα του μηνύματος, ο οποίος πλέον μπορούσε να τον χρησιμοποιεί για να στέλνει ακόμη περισσότερα spam. Η εξάπλωση του Sobig ήταν ραγδαία. Γρήγορα οι spammer είχαν στη διάθεσή τους ολόκληρα δίκτυα από ελεγχόμενους υπολογιστές «ζόμπι» - τα λεγόμενα botnet ή δίκτυα ρομπότ. Το ζόμπι είναι ουσιαστικά ένας υπολογιστής, ο οποίος έχει μολυνθεί από μια απειλή και έχει περάσει στον έλεγχο ενός - μη νόμιμου - τρίτου προσώπου. Από τη στιγμή που ο ιός θα μολύνει τον υπολογιστή θα προσπαθήσει να έλθει σε επαφή με αυτό το τρίτο πρόσωπο λέγοντάς του: "Ο υπολογιστής αυτός έχει μολυνθεί, τι θέλεις να κάνει για σένα;". Αν το τρίτο πρόσωπο έχει επιτεθεί στον υπολογιστή σας επειδή έχει κάτι προσωπικό μαζί σας, θα προσπαθήσει ίσως να ανεβάσει εικόνες πορνό, λάθος φακέλους και άλλες ανάλογες ανοησίες. Οι περισσότερες όμως επιθέσεις δεν είναι τέτοιου είδους. Στόχος τους είναι να ανεβάσουν διευθύνσεις και να χρησιμοποιήσουν το μηχάνημά σας για να στέλνουν spam». Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 90% των spam προέρχεται σήμερα από botnet.

Οργανωμένο έγκλημα

Ο κατακλυσμός των spam που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια το Διαδίκτυο αποδίδεται από τους αναλυτές στο γεγονός ότι οι spammer αντεπιτίθενται με την ποσότητα στις προσπάθειες των υπηρεσιών ασφαλείας να μπλοκάρουν τα μηνύματά τους. Η τακτική αποδεικνύεται επιτυχημένη: όσο περισσότερα είναι τα spam που εξαπολύονται, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο αριθμός αυτών που ξεφεύγουν από τα φίλτρα και φθάνουν σε πραγματικούς παραλήπτες. Επιπλέον, το σύστημα φαίνεται να αποδίδει οικονομικά οφέλη. Οι έρευνές δείχνουν ότι το 8% -10% των ανθρώπων που λαμβάνουν spam αγοράζει τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προφέρονται. Το ποσοστό μπορεί να μη φαίνεται πολύ μεγάλο, στην πραγματικότητα όμως είναι. Σημαίνει ότι στα 100 μηνύματα που στέλνει κανείς, βρίσκει από 8 ως 10 αγοραστές. Βρείτε την αναλογία σε χιλιάδες ή σε εκατομμύρια. Η δε αποστολή κοστίζει ελάχιστα ή, αν χρησιμοποιείτε botnet, απολύτως τίποτε.

Το γεγονός ότι η μαζική αποστολή των ανεπιθύμητων μηνυμάτων είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση απεικονίζεται επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην απόλυτη εξειδίκευση που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερο τις δραστηριότητες του είδους: άλλοι γράφουν τα προγράμματα Trojan που μετατρέπουν τους υπολογιστές σε ζόμπι, άλλοι γίνονται «κύριοι» των υπολογιστών-ρομπότ και άλλοι, οι δημιουργοί spam, «νοικιάζουν» από τους τελευταίους χρόνο στα botnet για να προωθήσουν τα μηνύματά τους. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε τομέας αποδίδει αρκετά χρήματα ώστε κάποιος να προτιμά να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτόν.

Η Spamhaus, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος έχει στόχο να ανιχνεύει τους αποστολείς spam και να διευκολύνει τις διωκτικές αρχές, εκτιμά ότι το 80% των ανεπιθύμητων μηνυμάτων που κατακλύζουν καθημερινά τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη προέρχεται από 200 συμμορίες «επαγγελματιών του spam». Τα ονόματά των αρχηγών και πολλών μελών τους περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα ROKSO (Μητρώο των γνωστών επιχειρήσεων spam), έναν κατάλογο με τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς στο Internet.

Οι ποινές για τους spammer, όταν οι αρχές κατορθώνουν να τους συλλάβουν, είναι συνήθως εξαιρετικά αυστηρές. Αυτό όμως δεν αποθαρρύνει τους επαγγελματίες του τομέα: τα κέρδη ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια, στερλίνες, ευρώ, γεν, ρούβλια, γιουάν. Για να αποδίδει και να απευθύνεται σε όσο το δυνατόν περισσότερους παραλήπτες η τέχνη των spam φροντίζει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Αθώα βιτρίνα

Τα πράγματα στο Διαδίκτυο εξελίσσονται γρήγορα και ήδη, μετά το 2003, οι αναλυτές παρατηρούν μια καινούργια, πολύ πιο επικίνδυνη στροφή. Τα botnet εξακολουθούν να έχουν "ρεύμα", έχει όμως ήδη μια μετατόπιση. Τα spam εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται πολύ σήμερα, αντί όμως να προσπαθούν πάντα να σας κάνουν να αγοράσετε ένα προϊόν ή να ανοίξετε ένα συνημμένο που μεταφέρει ιούς, τώρα πλέον πολλές φορές περιλαμβάνουν συνδέσμους που σας οδηγούν σε κάποιες ιστοσελίδες. Οι ιστοσελίδες αυτές είναι μολυσμένες και, αν ο υπολογιστής σας δεν είναι καλά προστατευμένος, μπορεί να σας περάσουν εντολές και να τον μολύνουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μολυσμένες ιστοσελίδες σε ποσοστό 80% είναι απολύτως αθώες, πολλές φορές ακόμη και αξιόπιστες. Μπορεί να είναι δικτυακοί τόποι για την κηπουρική, ακόμη και ειδησεογραφικοί. Δεν είναι φτιαγμένοι από χάκερ, έχουν απλώς καταληφθεί από χάκερ. Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας δεν συνειδητοποιούν τις περισσότερες φορές ότι έχουν δεχθεί επίθεση, είτε γιατί δεν διαθέτουν τους απαραίτητους μηχανισμούς είτε γιατί δεν συλλαμβάνουν αμέσως την απειλή. Καθημερινά εντοπίζονται περίπου 7.000 νέες μολυσμένες ιστοσελίδες και αυξάνονται συνεχώς. Στόχος δεν είναι πλέον μόνο η αποστολή spam. Ουσιαστικά, σκοπός τους είναι να περάσουν κωδικούς ώστε να κλέψουν πληροφορίες για τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή τα προσωπικά σας δεδομένα.

we are hiring
Follow us on Google+