Η επιστήμη του Web ως αντικείμενο της κοινωνιολογικής έρευνας

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η επιστήμη του Web ως Κοινωνική Επιστήμη» διοργανώνει την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου το Κέντρο Ψυχο-κοινωνιολογικής Έρευνας της Διακυβέρνησης των Δυνητικών Κοινοτήτων του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Αντικείμενο της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των βασικών θέσεων και των προβληματισμών που εκθέτει στο έργο του ο Τιμ Μπέρνερ-Λι, ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), διευθυντής του W3C, Senior Research Scientist του MIT και καθηγητής του University of Southampton. Εκτενής αναφορά θα γίνει και για τις δυνητικές κοινότητες που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο.

Αντικείμενο του πρώτου μέρους της ημερίδας είναι η παρουσίαση των βασικών προγραμματικών θέσεων και προβληματισμών του βιβλίου του κ. Berners-Lee με τίτλο Το Πλαίσιο της Επιστήμης του Web. Η Νέα Επιστήμη από τον εφευρέτη του WWW, η οποία θα γίνει από τον κ. Μιχάλη Βαφόπουλο, Διδάσκοντα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την εισήγηση του κ. Βαφόπουλου θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση όπου θα πάρουν μέρος οι:

  • Παύλος Σπυράκης, Καθηγητής – Δ/ντής Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών
  • Κωνσταντίνος Κοσκινάς, Αναπλ. Καθηγητής – Δ/ντής Ερευνητικού Κέντρου «ΩΜΕΓΑ» και του ΠΜΣ Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιο-Ψυχολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές
  • Σπύρος Αρσένης, Δρ. Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής – Διδάσκων του ΠΜΣ Δυνητικές Κοινότητες: Κοινωνιο-Ψυχολογικές Προσεγγίσεις και Τεχνικές Εφαρμογές

Στη συζήτηση θα αναλυθεί σειρά διεπιστημονικών και μεθοδολογικών ζητημάτων αναφορικά με τη σύζευξη θεωρητικών και θετικών επιστημών, κυρίως της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, της Πληροφορικής, της Επιστήμης των Υπολογιστών, με κατάληξη στην Επιστήμη του Web. Θα προβληθούν επίσης οι δυνατότητες σύνδεσης των βασικών προβληματικών των Νέων Τεχνολογιών και του Διαδικτύου με ζητήματα δια-λειτουργικότητας, ψηφιακής κουλτούρας και ψηφιακής πρόσβασης.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, με συντονιστή το Δρ. Ανδρέα Γιαννακουλόπουλο, Τμήμα ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα συζητηθούν επιμέρους διαστάσεις αναφορικά με την Επιστήμη του Web ως Κοινωνική Επιστήμη και θα δοθεί η ευκαιρία σε ομάδα διπλωματούχων μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ «Δυνητικές Κοινότητες» να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις για τις θεωρητικές κατασκευές και τις τεχνικές εφαρμογές των δυνητικών κοινοτήτων στον Κυβερνοχώρο και στο Διαδίκτυο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στην Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα, στον δεύτερο όροφο. Η έναρξη είναι στις 5:00μμ.

 

Πηγή: Τα Νέα On Line

we are hiring
Follow us on Google+