Τα laptop «απειλούν» τους επιτραπέζιους υπολογιστές

Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές φαίνεται να παραχωρούν πλέον τη θέση τους στα φορητά laptop, με τους καταναλωτές να προτιμούν όλο και περισσότερο το ελαφριά μηχανήματα για χρήση στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμη και στο τρένο.

Χαρακτηριστικό της νέας τάσης είναι ότι η χριστουγεννιάτικη λίστα του Amazon.com με τα πιο «επιθυμητά» προϊόντα, περιελάμβανε επτά φορητούς υπολογιστές και κανέναν επιτραπέζιο. Είναι ακόμη ένα σημάδι που φανερώνει ότι η πρώην κυριαρχία των επιτραπέζιων υπολογιστών φθίνει εξαιτίας της ανάπτυξης των ασύρματων δικτύων και των πολύ ελκυστικών τιμών των καινούργιων laptop.

«Σε όρους τιμής και επιδόσεων, οι φορητοί υπολογιστές είναι τόσο ανταγωνιστικοί που φαίνεται περίεργο που δεν είχε υπάρξει αυτή η εξέλιξη νωρίτερα» σχολιάζει ο Πίτερ Λιν, αναλυτής στην iSuppli. «Η δυνατότητα ασύρματης πλοήγησης στο Ίντερνετ σε δημόσιους χώρους, η ανάγκη να μπορείς να πάρεις μαζί το γραφείο σου όταν ταξιδεύεις και η αυξανόμενη ποικιλία των φορητών υπολογιστών έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για τους επιτραπέζιους». Μάλιστα, το τρίτο τρίμηνο του 2008, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις αντίστοιχες των επιτραπέζιων.

Με τιμές που ξεκινούν από τα 300 δολάρια για τα βασικά μοντέλα, τα laptop αναμένεται να εδραιώσουν περαιτέρω τη θέση τους μέσα στο 2009. Υπολογίζεται ότι θα αποτελέσουν το 55% του συνόλου των παραγγελιών υπολογιστών, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης αγορών, IDC. Πολλές από τις εταιρείες που αναμένουν την νέα εποχή κυριαρχίας των laptop εδρεύουν στην Ταϊβάν, χώρα παραγωγής του 80% των φορητών υπολογιστών παγκοσμίως. Στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι δύο κορυφαίοι κατασκευαστές, Quanta και Compal Electronics, αλλά και δύο από τις πιο επιθετικές εταιρείες της αγοράς, η Acer και η Asustek.

Αν και οι εταιρείες αυτές θα δουν τα μερίδια αγοράς τους να αυξάνονται, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής PC, η Hewlett-Packard και η Dell, βλέπουν ήδη τα δικά τους να μειώνονται. Επιπλέον, εταιρείες που παράγουν μέρη υπολογιστών, όπως μητρικές κάρτες, στρέφονται όλο και πιο έντονα στην κατασκευή εξαρτημάτων για ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το iPhone ή mp3 players.

Ενώ στο παρελθόν το κόστος απόκτησης ενός φορητού υπολογιστή ήταν διπλάσιο από του επιτραπέζιου, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι δημιουργίες οικονομίας κλίμακας έχουν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των τιμών σε τέτοιο σημείο που πλέον η διαφοροποίηση είναι μικρή για τους περισσότερους καταναλωτές που θέλουν έναν υπολογιστή για καθημερινή χρήση, αναφέρουν οι αναλυτές. «Υποθέτω ότι είναι θέμα εξέλιξης» αναφέρει η Τρέισι Τσάι, αναλύτρια της Gartner. «Έχουμε φτάσει στο σημείο που η διαφορά στην τιμή δεν αναφέρεται ως παράγοντας από τους καταναλωτές, και ο μέσος άνθρωπος τείνει να επιλέξει τη λύση που του προσφέρει φορητότητα».

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

we are hiring
Follow us on Google+