«Ανώδυνη» η πτώση των online διαφημιστικών δαπανών

Ενώ οι «χρυσές» μέρες του 2006 δεν επιστρέφουν, οι online διαφημιστικές δαπάνες φαίνεται να αντέχουν, τηρουμένων των αναλογιών.
Την ώρα που η οικονομική κρίση έχει την τιμητική της παράλληλα με τον περιορισμό των διαφημιστικών εσόδων, τα στοιχεία που δημοσιεύει το Interactive Advertising Bureau μάλλον ενθαρρυντικά είναι για το μέλλον της online διαφήμισης.

Έτσι τουλάχιστον προκύπτει από την ακόλουθη ερμηνεία των παρεχόμενων ποσοστών. Ενώ οι δαπάνες στο τρίτο τρίμηνο σημείωσαν πτώση της τάξης του 5,4%, στα 5,5 δισ. δολάρια, το ποσοστό αυτό είναι βελτιωμένο από τα 5,4 δισ. που δαπανήθηκαν στο β’ τρίμηνο. Έπειτα από ένα χρόνο οικονομικής κάμψης και δυσαρέσκειας σε διαφημιστικές και μιντιακούς ομίλους, είναι αδύνατο να μην δει κάποιος ένα «παράθυρο» ανάκαμψης στα παραπάνω νούμερα.

Ωστόσο, οι ελπίδες για πραγματική ανάκαμψη μετατίθενται τον επόμενο χρόνο με αρκετούς να αναμένουν μέχρι το 2011. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που θεωρούν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει. Τον προηγούμενο μήνα, ο αναλυτής της JP Morgan Ιmran Khan έκανε έρευνα σε 20 μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν διαφήμιση. Πολλά στελέχη τους έκαναν λόγο για αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης από 5% έως 9%

Όπως και να’ χουν τα πράγματα οι εκτιμήσεις στην πλειονότητά τους αναφέρονται σε ήπια μεταστροφή του κλίματος την στιγμή που κανείς δεν βλέπει επιστροφή στις «χρυσές» μέρες του 2006. Ακόμα και στην έρευνα της JP Morgan, μια διακριτή πλειοψηφία (65%) είπε ότι θα συνεχίζει να δαπανά λιγότερα χρήματα σε διαφορετικές κατηγορίες διαφήμισης, συμπεριλαμβανόμενης και της διαφήμισης από αναζητήσεις.


Πηγή: www.kathimerini.gr

we are hiring
Follow us on Google+