Αυξήθηκε η διαδικτυακή πρόσβαση σε 9 από 13 περιφέρειες της Eλλάδας

Σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια -μεταξύ 2005 και 2008- το ποσοστό πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τις εννέα από τις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται σε Αττική, Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, όπως τόνισε στο 15ο συνέδριο πληροφορικής της INFOSYSTEM η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Έλλη Παγουρτζή. Αντίθετα, η μικρότερη άνοδος από το 2005 σημειώθηκε σε Δ.Μακεδονία (22%), Θεσσαλία (25%) και ‘Ηπειρο (26%).

Για το 2008, τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης υπολογιστών/Διαδικτύου παρατηρούνται σε Αττική (ποσοστό 57% και για τα δύο), Ν. Αιγαίο (45% και 47% αντίστοιχα) και Κρήτη (45% και 44%). Αντίθετα, περιορισμένη είναι η χρήση τους στις αγροτικές περιοχές (33%).

Μεγάλο είναι, κατά την κ. Παγουρτζή, το περιθώριο αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων: σημαντική άνοδος σημειώθηκε πέρυσι σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και ιδίως σε Στερεά και Δυτική Ελλάδα, Αιγαίο και Κρήτη.

Η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες κυριαρχεί ως λόγος χρήσης του Διαδικτύου με ποσοστό 70% και ακολουθούν η αποστολή/λήψη e-mail (68% στην Αθήνα, 64% στη Θεσσαλονίκη) και η ανάγνωση εφημερίδων/περιοδικών.

Πάντως, μόλις το 27,5% των νομαρχιών και το 18,2% των δήμων (και καμία περιφέρεια) προσφέρουν έστω στοιχειώδεις ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες, σύμφωνα με τη δεύτερη αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, Παναγιώτα Παπαρίδου.

Επεσήμανε ότι η πληροφορική καταργεί την πελατειακή σχέση πολιτείας-πολίτη, ενώ η μη εισαγωγή της στη δημόσια διοίκηση συντηρεί τη διαφθορά. Η κ. Παπαρίδου υποστήριξε ότι το ΕΣΠΑ 2007-2013 ίσως αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την αξιοποίηση της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση, αλλά ισχυρίστηκε ότι η μέχρι στιγμής απορροφητικότητα πόρων είναι πολύ χαμηλή (0,1% στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και 0,46% στη «Διοικητική Μεταρρύθμιση»).

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

we are hiring
Follow us on Google+