Προγράμματα 300 εκατ. για τις μικρομεσαίες

Προγράμματα συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσει του υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μόλις ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις του με τις εμπορικές τράπεζες.

Μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να προκηρυχθεί το μεγαλύτερο από τα προγράμματα που έχει τίτλο «μεταποίηση στις νέες συνθήκες», το οποίο αναμένεται να διανείμει 200 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού, αναβάθμιση ποιότητας, εισαγωγή μεθόδων φιλικότερων προς το περιβάλλον, ανάπτυξη καινοτομίας και πριμοδότησης των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης.

Σε αυτήν τη χρονική φάση, το υπουργείο Οικονομίας ολοκληρώνει τους επιμέρους όρους για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα. Στα βασικά του σημεία, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια αξίας από 40.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ από εταιρείες που απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους και έχουν τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση κλιμακώνεται στο 35%, 40% και στο 45%, ανάλογα με την έδρα της εταιρείας.

Μικρότερα προγράμματα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα «τρέξουν» τρία ακόμη μικρότερα προγράμματα:

* Το πρώτο από αυτά, με τίτλο «Πράσινη Επιχείρηση 2010 », έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και ήταν έτοιμο να δημοσιευτεί από τον περασμένο Αύγουστο. Με την αλλαγή της κυβέρνησης, το ΥΠΟΙΑΝ ανακάλεσε τη δημοσίευση του προγράμματος και τώρα πλέον το πρόγραμμα είναι έτοιμο, με τις πρώτες αιτήσεις να γίνονται δεκτές από τις 25 Μαΐου. Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν από µία πρόταση επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές με 3ετή τουλάχιστον λειτουργία. Θα πρέπει να απασχολούν το πολύ 50 άτομα µε σχέση εξαρτημένης εργασίας και ο τζίρος να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτεί δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον, διάθεση «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών και για συμμόρφωση με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα. Χρηματοδοτούνται έργα αξίας 30.000 ευρώ 200.000 ευρώ, με ποσοστό 35%-45%, ανάλογα με το νομό έδρας.

* Το δεύτερο αφορά στη δημιουργία των «πράσινων» υποδομών και συγκεκριμένα μεγάλες επενδύσεις έως 2,5 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις του τομέα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

* Το τρίτο απευθύνεται στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης για τη στήριξη επενδύσεων έως 200.000 ευρώ, με στόχο βασικά τον αναπροσανατολισμό της παραγωγής και τη διατήρηση της βιωσιμότητας και των θέσεων εργασίας για τους φθίνοντες αυτούς βιομηχανικούς κλάδους.

Με τις τράπεζες

Στο μεταξύ, το ΥΠΟΙΑΝ συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τις εμπορικές τράπεζες, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων όρων συμμετοχής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ με πρώτο το δεύτερο κύκλο ενισχύσεων των επιχειρήσεων μεταποίησης, μέσω των ΠΕΠ. Μάλιστα, πηγές από το ΥΠΟΙΑΝ τόνιζαν ότι εξετάζεται ακόμη και η έξοδος των τραπεζών από τη διανομή των επιδοτήσεων προς επιχειρήσεις από το ΕΣΠΑ.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, επιθυμεί να στραφεί προς άλλους φορείς, οι οποίοι, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ζητούν το μισό οικονομικό αντίτιμο.

Ως εναλλακτική λύση προτείνεται μάλιστα η διαχείριση των επιδοτήσεων των περιφερειών από τον Ενδιάμεσο Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ), που ιδρύθηκε από 8 επιμέρους αναπτυξιακές εταιρείες. Ο ίδιος φορέας χειρίζεται ήδη τα μικρότερης αξίας προγράμματα που προκηρύσσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πηγή: www.e-boss.gr/

we are hiring
Follow us on Google+