Χρήσιμες συμβουλές για την σχεδίαση sites

Όλες οι επιχειρήσεις χρειάζονται website (δικτυακό τόπο) – εκτός φυσικά αν δεν χρειάζεστε νέους πελάτες! Με τις ευρυζωνικές συνδέσεις (ADSL) να γίνονται όλο και φθηνότερες και να μπαίνουν σε όλο και περισσότερα σπίτια, πάρα πολλοί δεν χρησιμοποιούν πλέον ούτε καν τηλεφωνικό κατάλογο. Ότι θέλουν, το ψάχνουν στο internet και η πιθανότητα να μην το βρουν είναι 1 στο εκατομμύριο! Όλοι και όλα μπορούν να βρεθούν στο internet και αν δεν είστε ακόμα στο internet, το πιθανότερο είναι να χάνετε ήδη πολλούς πελάτες. Δεν μας πιστεύετε; Δοκιμάστε και μόνοι σας. Ψάξτε στο internet να βρείτε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Θα βρείτε ότι πολλοί από τους ανταγωνιστές που γνωρίζετε βρίσκονται ήδη εκεί. Αλλά θα βρείτε και πολλές άλλες επιχειρήσεις που δεν βρίσκονται καν στην γειτονιά σας ή στην πόλη σας. Αυτοί είναι οι σημερινοί ανταγωνιστές σας!

Αν αποφασίσατε ότι θέλετε / χρειάζεσθε website, το μόνο είδος website που χρειάζεσθε είναι ένα καλοσχεδιασμένο και τεχνικά άρτιο website. Τι σημαίνει καλά σχεδιασμένο και τεχνικά άρτιο website; Την απάντηση μάλλον μπορείτε να την δώσετε μόνοι σας. Τι σας κάνει να επιστρέφετε σε ένα site που είχατε επισκεφθεί στο παρελθόν; Ποια είναι τα αγαπημένα σας sites; Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για websites που είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως είναι οργανωμένα, που μπορείς να πλοηγηθείς από σελίδα σε σελίδα, που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και είναι «διασκεδαστικό» να τα επισκέπτεται κανείς.

Το website σας θα πρέπει να ακολουθεί τις τρέχουσες τάσεις στο internet. Αν παρέχει κάτι δωρεάν, είτε αυτό είναι λογισμικό, είτε συμβουλές, είτε χιούμορ είτε απλώς πολύτιμες πληροφορίες, οι επισκέπτες θα αρχίσουν να έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται όσο συνεχίζετε να τα παρέχετε δωρεάν. Ως γενικό συμπέρασμα, μπορούμε να πούμε ότι οι χρήστες του internet απομακρύνονται από websites που απαιτούν πληρωμή ή συνδρομή. Ως πρόσθετη απόδειξη, δείτε και την τάση των εφημερίδων να δίνουν δωρεάν πρόσβαση στο website τους, αν και παλαιότερα απαιτούσαν συνδρομή.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου πριν ξεκινήσετε είναι οι εξής:

 1. Θα πρέπει να απαντήσετε οπωσδήποτε στις εξής ερωτήσεις:
  * Σε ποιόν απευθύνεται;
  * Τι θέλουν από ένα τέτοιο website;
  * Τι θέλουμε εμείς να πετύχουμε με αυτό το website;
  * Πως θα συντηρήσουμε το website (π.χ. ανανέωση περιεχομένου);
  Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι οι πιο σημαντικές που θα πρέπει να απαντήσετε κατά την δημιουργία ενός site. Οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας κατευθύνουν να επιλέξετε το περιεχόμενο που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο website σας αλλά και θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε και να σχεδιάσετε σωστά το website σας.
 2. Να παρέχετε αξιόπιστες πληροφορίες και μοναδικό περιεχόμενο.
 3. Να ενημερώνετε τα περιεχόμενα του website σας τακτικά και συστηματικά (δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα website που δεν ενημερώνεται το περιεχόμενο του τακτικά ή περιέχει ξεπερασμένες, ανακριβείς πληροφορίες).
 4. Κατά την φάση της σχεδίασης ενός site, να έχετε σαν κριτήριο και τον χρόνο που θα κάνει για να κατέβει η σελίδα με το αργότερο modem (σήμερα είναι τα 56K). Αν αργεί πολύ, οι επισκέπτες δεν θα περιμένουν καν να φορτώσει η σελίδα αλλά θα φύγουν αμέσως. Για να μειωθεί ο χρόνος φορτώματος, θα πρέπει να αποφεύγονται οι πολλές και μεγάλες φωτογραφίες και γραφικά και να γίνει βελτιστοποίηση της HTML.
 5. Πριν ξεκινήσετε την σχεδίαση του website, οργανώστε το περιεχόμενο που θέλετε να εμφανίζεται. Σε πολλά sites, αν και όμορφα σχεδιασμένα, είναι αδύνατο να βρεις αυτό που ψάχνεις. Εσείς θέλετε το website σας να είναι εύκολο στην χρήση, κατανοητό και οι πληροφορίες που παρέχονται να είναι ξεκάθαρες και ακριβείς.
 6. Να έχετε σαν στόχο το website σας να είναι το σημείο που θα έρχονται όλοι για να βρουν πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο του site σας. Μην προσπαθήσετε να αντιγράψετε περιεχόμενο από άλλα sites που είναι πιο ειδικά στο θέμα (πιθανότατα το περιεχόμενο αυτό θα μοιάζει ξένο στο website σας). Καλύτερο είναι να έχετε link προς τα άλλα sites.

Η σχεδίαση και η υλοποίηση ενός ποιοτικού website δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν απαιτούνται μόνο τεχνικές γνώσεις. Αυτοί που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το website σας, θα πρέπει να μπορούν να καταλάβουν τι θέλετε να πετύχετε και να ξέρουν πώς να σχεδιάσουν ένα site, το οποίο να είναι καλά οργανωμένο, κατανοητό, εύκολο στην χρήση και στην πλοήγηση, με περιεχόμενο που θα ενδιαφέρει τους επισκέπτες του και να είναι εύκολο να ενημερώνεται τακτικά.

Αν δημιουργήσετε το δικό σας website ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, θα καταλήξετε με ένα καλά σχεδιασμένο και υλοποιημένο website. Και η επιτυχία του θα έρθει γρήγορα.

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+