Είκοσι χρόνια Διαδίκτυο

Το Διαδίκτυο μεγαλώνει και τα γενέθλια του World Wide Web θυμίζουν ότι ξεπερνάει τις παιδικές αρρώστιες και αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται νέα προβλήματα.

Τα εικοστά του γενέθλια γιόρτασε την Παρασκευή 13 Μαρτίου, το World Wide Web(www) και ένας εκ των ιδρυτών του παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία σ' αυτό το φαινόμενο που δεν του αρέσουν.

Η δημιουργία του παγκόσμιου ιστού(www) από τον ιδιοφυή προγραμματιστή, Τιμ Μπέρνερς-Λι και άλλους επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Φυσικής(CERN) άνοιξε το δρόμο για την εκρηκτική διάδοση του Ίντερνετ, που άλλαξε την καθημερινότητά μας.

Ο Μπέρνερς-Λι και οι συνάδελφοί του από το CERN, όπως ο Ρόμπερτ Καγιό - ο οποίος κατασκεύασε το σύστημα προκειμένου να επιτρέψει σε χιλιάδες επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο να βρίσκονται σ' επικοινωνία - μετείχαν την Παρασκευή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα για το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Επιστήμης του Ιστού, ενός ακόμη δημιουργήματός του.

Χρονολόγιο του Διαδικτύου

Μάρτιο του 1989 O νεαρός Μπέρνερς-Λι έδωσε στον προϊστάμενό του στη Γενεύη ένα έγγραφο με τον τίτλο «Διαχείριση Πληροφορίας: μία πρόταση».

Σύμφωνα με το CERN, ο προϊστάμενος του χαρακτήρισε το έγγραφο «ασαφές, αλλά ενδιαφέρον» και στην συνέχεια του έδωσε το πράσινο φως για να το ερευνήσει.

«Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο πρώην μηχανικός δικτύου του Εργαστηρίου, Καγιό, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μπέρνερς-Λι.

Σχεδίασαν την παγκόσμια γλώσσα hypertext - που βρίσκεται πίσω από το http στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων - και δημιούργησαν τον πρώτο πλοηγό - browser τον Οκτώβριο του 1990, ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτούς που χρησιμοποιούμε σήμερα.

«Όλα εκείνα για τα οποία οι άνθρωποι μιλάνε σήμερα, blogs, κτλ, είναι αυτά που κάναμε κι εμείς το 1990, δεν υπάρχει διαφορά. Έτσι ξεκινήσαμε», δήλωσε τους δημοσιογράφους ο Καγιό.

Η τεχνολογία www έγινε προσβάσιμη στο κοινό το 1991, όταν το CERN διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξή του. Δύο χρόνια αργότερα έλαβε την απόφαση-σταθμό για την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο να μην διεκδικήσει πνευματικά δικαιώματα.

Ο Καγιό διαπρέπει ακόμη και σήμερα σε προγράμματα όπως η Wikipedia, που επιτρέπει την ελεύθερη και ανοιχτή ανταλλαγή γνώσεων στο Διαδίκτυο. Παρόλα αυτά δεν πίστευε ποτέ, ότι οι μηχανές αναζήτησης θα έπαιζαν τον σημαντικό ρόλο, που παίζουν σήμερα.

«Μία μηχανή αναζήτησης είναι πολύ συγκεντρωτική…ενώ το Διαδίκτυο είναι απόλυτα αποκεντρωμένο, δεν θα μπορούσα ποτέ να προβλέψω τα πράγματα, τα οποία κάνει», ανέφερε ο Καγιό.

Ωστόσο, η εμπορική ανάπτυξη του Διαδικτύου συνεχίζει να αναστατώνει ορισμένους από τους ιδρυτές του.

«Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία δεν συμπαθώ καθόλου, όπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν από τις διαφημίσεις», υπογράμμισε ο Καγιό, ο οποίος προτιμά την ιδέα της άμεσης «μικρο-πληρωμής» στο προμηθευτές γνώσης. Εξάλλου προσέθεσε: «Και φυσικά είναι το μεγάλο πρόβλημα της ταυτότητας, η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο άτομο που συμβουλεύει και το άτομο που προσφέρει την σελίδα καθώς και η προστασία των παιδιών».

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, είναι σήμερα ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ και καθηγητής πανεπιστημίου στο πανεπιστήμιο Σάουθάμπτον της Βρετανίας, ενώ προεδρεύει του World Wide Web Consortium, που συντονίζει την ανάπτυξη του Διαδικτύου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+