Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ευρυζωνικότητα

Στις υψηλότερες θέσεις της λίστας των ευρωπαϊκών κρατών όσον αφορά τον ρυθμό αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων παρέμεινε και το β’ τρίμηνο του 2009 η Ελλάδα, αν και δεν κατάφερε αυτή τη φορά να συμπεριληφθεί στις δέκα χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών Point Topic, η Ελλάδα είδε τις συνδέσεις της να αυξάνονται κατά 7,4% το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Η επίδοση αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πρακτικά μόνο η Κύπρος παρουσίασε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης (10%). Η Ελλάδα βρέθηκε και ψηλά στην ευρωπαϊκή λίστα, καθώς οι μόνες χώρες που την ξεπέρασαν ήταν η Μολδαβία (20%), η Ρωσία (9,35%) και η Ουκρανία με περίπου 9%.

Συνολικά, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων, κατά την Point Topic έφθασε στην Ελλάδα στο τέλος Ιουνίου στις 1.881.977. Αριθμός που είναι υψηλότερος από τις 1.753.434 που έχει ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο λόγος δεν αποκλείεται να είναι το γεγονός ότι η ΕΕΤΤ δεν μετρά ως ευρυζωνικές συνδέσεις εναλλακτικών παρόχων που είναι μεν μέσω πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για υπηρεσίες τηλεφωνίας.

Συνδέσεις

Συνολικά, σύμφωνα με την Point Topic, υπήρχαν 444,33 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στο τέλος του β’ τριμήνου. Ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 3% και οι νέες συνδέσεις έφθασαν στα 12,96 εκατ., αριθμός που ήταν ο μικρότερος από το α’ τρίμηνο του 2005.

Η πρώτη αίσθηση είναι ότι η οικονομική κρίση επηρέασε και τον συγκεκριμένο τομέα, από την άλλη πλευρά, όμως, οι περισσότερες νέες συνδέσεις είχαν γίνει το α’ τρίμηνο του 2009 (18,65 εκατ.). Οι αναλυτές της Point Topic εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναμένεται μία μείωση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα.

Από πλευράς τεχνολογίας, οι συνδέσεις DSL έχουν τη μερίδα του λέοντος με μερίδιο της τάξεως του 64,46% και ακολουθούν οι συνδέσεις μέσω καλωδιακών δικτύων (20,57%) και τα δίκτυα οπτικών ινών (12,67%).

Σημειωτέον πως οι συνδέσεις μέσω δικτύων οπτικών ινών παρουσίασαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, καθώς η αύξηση από το α’ στο β΄τρίμηνο ήταν της τάξεως του 4,77%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+