Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι λιανικές πωλήσεις στο Διαδίκτυο

Ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία καταγράφουν οι εταιρείες που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω του Διαδικτύου, σε σχέση με εκείνες που εστιάζουν στα παραδοσιακά κανάλια πώλησης –κυριότερα τα καταστήματα. Φαίνεται ότι, παρά τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών συνολικά, και ειδικά στα είδη ένδυσης/υπόδησης, το Διαδίκτυο διατηρεί και στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία τη δυναμική του, ως ένα αξιόπιστο και κυρίως ευέλικτο εργαλείο αγορών. Ωστόσο, οι μεγάλοι όμιλοι του λιανικού εμπορίου εμφανίζονται διστακτικοί να το αξιοποιήσουν, επιλέγοντας να επενδύουν στη δημιουργία καταστημάτων στις εμπορικές αγορές του κόσμου κι αδυνατώντας τελικά να καρπωθούν τα οφέλη της ταχύτερης ανάκαμψης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας, ο όμιλος Folli Follie διαθέτει δοκιμαστικά, λίγα προϊόντα του σε γνωστό διαδικτυακό πολυκατάστημα με έδρα την Ιταλία, ενώ τη δική της προσπάθεια κάνει εδώ και δύο χρόνια η εταιρεία ανδρικών ειδών Manetti, μέσα από τη δική της ιστοσελίδα.

Κι όμως, σε έρευνα που εκπόνησε η εταιρεία McKinsey στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύεται ότι οι πωλήσεις λιανικής μέσω του Διαδικτύου κινούνται ανοδικά από την αρχή του έτους, παρά το γεγονός ότι η υπόλοιπη αγορά της λιανικής υποχωρεί. Επιπλέον, πιστοποιείται ότι οι καταναλωτές τείνουν να αναζητούν πληροφορίες πρώτα στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια να προχωρούν στην αγορά του προϊόντος που τους ενδιαφέρει είτε από τα καταστήματα είτε online. Εκτιμάται μάλιστα ότι μέχρι το 2011, το Διαδίκτυο θα σχετίζεται άμεσα με το 45% των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, είτε ως εργαλείο έρευνας είτε ως κανάλι πώλησης.

Περαιτέρω, αποδεικνύεται ότι οι καταναλωτές οι οποίοι αξιοποιούν διαφορετικούς τρόπους για να κάνουν τις αγορές τους -Διαδίκτυο, καταστήματα, κατάλογοι ταχυδρομικών πωλήσεων- αποτελούν την ομάδα εκείνη που διοχετεύει τα μεγαλύτερα ποσά τελικά στην αγορά συνολικά, με τους ερευνητές να εκτιμούν τα ποσά αυτά στο τετραπλάσιο των δαπανών όσων επιλέγουν μόνο ένα κανάλι πώλησης.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+