Sanctri App: ένα νεκροταφείο στο Facebook

Οι δημιουργοί της εφαρμογής Sanctri app θεωρούν ότι υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας ενός ξεχωριστού χώρου στο Facebook στον οποίο θα «μνημονεύουν» και θα τιμούν όλους όσοι έχουν «φύγει».

Οι εμπνευστές και δημιουργοί της Sanctri App διατείνονται ότι δημιούργησαν την εφαρμογή με στόχο να προσφέρουν μια τέτοια υπηρεσία σε όσους την έχουν ανάγκη με την ελπίδα ότι θα τους βοηθήσουν, δημιουργώντας ένα χώρο στον οποίο οι απανταχού χρήστες του Facebook  θα μπορούν να αναπολούν, να εκφράζουν τη λύπη τους για το αγαπημένο τους πρόσωπο που χάθηκε.

Η λογική τους βασίζεται σε πολύ απλό και ξεκάθαρο συλλογισμό καθώς πιστεύουν πως αφενός ίσως και να υπάρχουν κάποιοι που «ενοχλούνται» από τις δυσάρεστες ανακοινώσεις θανάτων στο Facebook, οι οποίες παρεμβάλλονται στην καθημερινότητα της σελίδας τους και αφετέρου, μια άλλη μερίδα ανθρώπων ίσως νιώθει ότι η αναφορά και η ανάμνηση αυτών που έχουν «φύγει» δεν ταιριάζει ανάμεσα σε videos από πάρτυ γενεθλίων, ανακοινώσεις παιχνιδιών κοκ.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι όταν κάποιος χρήστης του Facebook πεθαίνει κανείς δεν ξέρει πώς να το χειριστεί στο Facebook. Αντιθέτως, οι «γονείς» της Sanctri app πιστεύουν ότι μέσω αυτή της εφαρμογής θα υπάρξουν πολλοί που θα θέλουν να αποτιμούν ένα φόρο τιμής στο αγαπημένο τους πρόσωπο που «έφυγε», μακριά από το περιβάλλον μιας «χαρούμενης» προσωπικής σελίδας. Σύμφωνα λοιπόν με τους δημιουργούς της, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής θα μπορεί κάποιος να οργανώσει μνημόσυνο, να διοργανώσει φιλανθρωπικές δράσεις στη μνήμη του θανόντα, να δημιουργήσει ένα «Βιβλίο Ζωής». Και όλα αυτά θα μπορεί να τα κάνει χωρίς να αφήσει το Facebook….απλά θα πάει στην μαύρη, την πιο θλιμμένη πλευρά του…εκεί που η φωτογραφία από το χτεσινό πάρτυ δεν θα έχει θέση.

Τι θα γίνει όμως με την ορολογία του Facebook; Εντάξει, πρόκειται για νεκροταφείο, έστω και εικονικό και προφανώς όταν κάποιος κάνει like ή follow σίγουρα θα εννοεί «θα σε θυμάμαι» και όχι ότι του αρέσει που  πέθανε ή ότι θέλει να τον ακολουθήσει εκεί που είναι…Όσο για το ιδιωτικό απόρρητο; Ο άνθρωπος πέθανε…ο ίδιος πια δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Αυτός όμως που  ντε και σώνει θέλει να τον θυμάται και να τον «τιμήσει» στο Facebook, ανεβάζοντας video από την κηδεία του θανόντα για να τη βλέπει ξανά και ξανά και να μοιράζεται αυτήν στιγμή με το άπαν σύμπαν ή με στενούς φίλους λες και είναι η απονομή των Όσκαρ, έχει την επιλογή να επιλέξει ο λογαριασμός αυτός να είναι προσβάσιμος από όλους ή όχι.

Παρ’ όλα αυτά συμφωνούμε δεν συμφωνούμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι απλώς μια νέα εφαρμογή ανάμεσα σε τόσες άλλες που ήδη υπάρχουν και σύντομα θα είναι «παλιά» μπροστά σε όσες έρθουν. Και σίγουρα θα υπάρξουν άνθρωποι οι οποίοι θα την κατεβάσουν και θα την χρησιμοποιήσουν. Το «τρομακτικό» αλλά απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο είναι ότι σιγά σιγά θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν και άλλα εικονικά νεκροταφεία, με τις ίδιες και ίσως πιο αναβαθμισμένες apps…γιατί έτσι είναι η φυσική ροή των πραγμάτων γιατί ο ανταγωνισμός τρέφεται από την έμπνευση, την επιτυχία την χαρά και τον πόνο του άλλου.

 

 

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+