Domain Name: Μια σύντομη ιστορία

Στο τέλος του 1985 ο αριθμός των κατοχυρωμένων domain name ήταν «τρομακτικός», μόλις 6! Από τότε μέχρι και σήμερα ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στα 265 εκατομμύρια παγκοσμίως σύμφωνα με το Verisign's Q3 industry brief.

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει ασταμάτητα να πλοηγείται στον παγκόσμιο ιστό είναι ίσως σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τις διαδικτυακές διευθύνσεις μέσω των οποίων πλοηγούμαστε στο διαδίκτυο.

Δείτε παρακάτω τις σημαντικότερες στιγμές στην κατά τ’ άλλα σύντομη ιστορία των domain name.

1985: Κατοχύρωση του πρώτου domain name
Το 1985 έγινε η κατοχύρωση του πρώτου domain name από την εταιρεία Symbolics Inc., στη Μασαχουσέτη (Βοστώνη, ΗΠΑ). Η Symbolics Inc., διατήρησε το ίδιο domain name μέχρι και το 2009, όπου τότε εξαγοράστηκε από την XF.com INvestements.

1995: Η κατοχύρωση domain name παύει να είναι δωρεάν
Μέχρι και το 1995 η κατοχύρωση domain name ήταν δωρεάν. Όλα άλλαξαν όμως, όταν η National Science Foundation έδωσε στην Network Solutions την δυνατότητα να χρεώνει την κατοχύρωση domain name, με τιμή που ξεκίνησε από 100 δολάρια για 2 χρόνια.

1998: Ιδιωτικοποίηση των DNS & ICANN
To 1998 το Εμπορικό Επιμελητήριο (Department of Commerce), κατόπιν προτροπής του τότε Προέδρου Κλίντον εξέδωσε πρόταση για την ιδιωτικοποίηση της DNS (Domain Naming System), η οποία μέχρι τότε ήταν υπό τον έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Το έγγραφο, γνωστό ως “Green Paper”, δημιουργήθηκε με στόχο τόσο την αύξηση του ανταγωνισμού της αγοράς όσο και την ενθάρρυνση για περισσότερες κατοχυρώσεις domain name σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημόσια κριτική της πρότασης οδήγησε στην δημιουργία του “White Paper”, το οποίο επεσήμαινε αρκετούς κινδύνους του αρχικού εγγράφου και οδήγησε στην ίδρυση του ICANN.

2003: Η αλήθεια για τη νομοθετική πράξη “Domain Act”
Ενσωματώθηκε στην νομοθετική πράξη “Protection Act” το 2003. Το συγκεκριμένο νομοθετικό θέσπισμα αποτέλεσε τιμωρία για τους δημιουργούς παραπλανητικών & κακόβουλων domain names, οι οποίοι παρέσερναν τους χρήστες να επισκεφτούν sites πορνογραφικού περιεχομένου χωρίς την συναίνεσή τους. Οι πρώτες παραβάσεις περιελάμβαναν τα "Bobthebiulder.com" και "Teltubbies.com," τα οποία οδηγούσαν τους επισκέπτες στο πορνογραφικό site "Hanky Panky College."

2007: Η πιο ακριβή πώληση domain name
Η πιο ακριβή πώληση domain name ήταν αυτή του VacationRentals.com, η οποία πωλήθηκε στο
«ευτελές» ποσό των 35 εκατ. δολαρίων! Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι, ότι ο αγοραστής Ben Sharples αγόρασε την ιστοσελίδα αρχικά για να εμποδίσει τον ανταγωνισμό, την εταιρεία Expedia, από το να την αποκτήσει. Μια εξίσου υψηλή πώληση domain name ήταν αυτή του sex.com το οποίο πωλήθηκε για το ποσό των 13 εκατ. δολαρίων το 2010.

2012: Ένας άνδρας κατοχύρωσε 14.962 domain names σε ένα 24ωρο
Τον Απρίλιο του 2012 ο Mike Mann κατοχύρωσε σχεδόν 15.000 domain names σε διάστημα μόλις 24 ωρών. Όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του είπε απλά «Είμαι πραγματικά άπληστος. Θέλω να μου ανήκει ο κόσμος».

2013: Το διαδίκτυο «στέρεψε» από .com-domains 4 γραμμάτων
Το Δεκέμβριο του 2013 η WhoAPI (domain data analysis startup) αποκάλυψε πως κάθε δυνατός συνδυασμός .com-domains 4 γραμμάτων έχει κατοχυρωθεί. Από το AAAA.com στο ZZZZ.com, έχουν εξαντληθεί και οι 456.976 διαθέσιμοι συνδυασμοί. Οι .com domains 3 γραμμάτων είχαν εξαντληθεί από το 1997.

2014: Περισσότερα από 100 νέες επεκτάσεις πρώτου επιπέδου έχουν προστεθεί
Οι επεκτάσεις πρώτου επιπέδου (gLTDs) είναι το κείμενο μετά το τέλος ενός URL, όπως τα.com, .org, .edu κλπ. Πρόσφατα, προστέθηκαν περισσότερες από 100 νέες επεκτάσεις (gLTDs) αυξάνοντας τις δυνατότητες για νέες ιστοσελίδες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένων να περιλαμβάνουν ευρύτερης σημασίας έννοιες όπως .cars and .music ή ονόματα εταιρειών όπως .apple and .hyundai.

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+