Χρόνια Πολλά Διαδίκτυο!

Ο Παγκόσμιος Ιστός έγινε 25 χρόνων! Και σίγουρα ο εμπνευστής του Σερ Τιμ Μπερνερς-Λι (Bρετανός επιστήμονας πληροφορικής) μπορεί να περηφανεύεται, ότι η «πρόταση για την πληροφοριακή διαχείριση»-τίτλος της τεχνικής του εργασίας την οποία υπέβαλε στις 12 Μαρτίου 1989 στους συναδέλφους του στο CERN (!)- άλλαξε ριζικά τον κόσμο.

Η πρότασή του τότε δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής, παρά το γεγονός, ότι η εργασία του αποτελούσε ιδέα-ορόσημο για την εποχή. Ο ίδιος είχε οραματιστεί τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβασή σε αρχεία και ιστοσελίδες. Όμως, τότε, ηταν η εποχή που άλλα εναλλακτικά συστήματα online δικτύωσης, όπως τα αμερικανικά Compuserve και Gopher ή το γαλλικό Minitel, ανταγωνίζονταν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όμως του Σερ Μπερνερς-Λι ήταν ότι παρά το γεγονός ότι όλα τα συστήματα online δικτύωσης ήταν επί πληρωμή, εκείνος διέθετε το δικό του δωρεάν! Πρωτάκουστο για την εποχή!

Το ποιος κέρδισε τη μάχη και ποιος τελικά επικράτησε είναι πλέον πασιφανές παρά το γεγονός ότι κανείς τότε δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το σύστημα του Σερ Μπερνερς-Λι από αουτσάιντερ θα αναδεικνυόταν σε μεγάλο νικητή.

Έκτοτε πέρασαν 25 χρόνια και το Mosaic (1993) το πρώτο πρόγραμμα –φυλλομετρητή για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας του Διαδικτύου.Σήμερα, περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του Ιστού. Αξίζει να σημειωθεί πως το διαδίκτυο ως ένα δίκτυο διασυνδεμένων υπολογιστών προϋπήρχε από το 1969 με τη δημιουργία- ουσιαστικά από τον στρατό των ΗΠΑ- του δικτύου ARPAnet.

Ωστόσο, η 12η Μαρτίου 1989, η ημέρα υποβολής της περίφημης τεχνικής εργασίας του Σερ Μπερνερς-Λι θεωρείται επίσημα η γενέθλια μέρα του Διαδικτύου καθώς ήταν η στιγμή που για πρώτη φορά συνδυάστηκε το Διαδίκτυο με τον Παγκόσμιο Ιστό και αποτέλεσε την αφετηρία για την εξάπλωση του ίντερνετ σήμερα.

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+