Διαχείριση μενού

Στις προηγούμενες παραγράφους είδαμε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούμε περιεχόμενο κάθε είδους: κείμενα, πολυμέσα, φωτογραφικά άλμπουμ. Μόλις δημιουργούμε το νέο περιεχόμενο στο Joomla!, αυτό δεν δημοσιεύεται αυτόματα στο site.

Πρέπει να προσθέσουμε μια επιλογή σε ένα από τα μενού του site που να οδηγεί στο περιεχόμενο (π.χ. σελίδα) που δημιουργήσαμε.

Με άλλα λόγια, στο διαχειριστικό περιβάλλον του Joomla! δημιουργούμε, διαχειριζόμαστε και οργανώνουμε το περιεχόμενο του με τον τρόπο που μας εξυπηρετεί αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μεριμνήσουμε και για την δημιουργία ενός δέντρου πλοήγησης στο site.

To Joomla! υποστηρίζει ταυτόχρονα πολλά, διαφορετικά μεταξύ τους, μενού. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε ένα οριζόντιο μενού στο πάνω μέρος του site (header), να έχουμε ένα αριστερό μενού στις εσωτερικές σελίδες και ένα οριζόντιο μενού στο κάτω μέρος του site (footer), όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Για τους σκοπούς του παρόντος εγχειριδίου δεν θα καλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα μενού (εφόσον κάτι τέτοιο αποτελεί σημαντική σχεδιαστική επιλογή που γίνεται από τους δημιουργούς του site) και θα περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε μια νέα επιλογή (π.χ. προς μια νέα σελίδα) σε ένα από τα υφιστάμενα μενού του site μας.

Για να προσθέσουμε μια νέα επιλογή στο μενού, από το κεντρικό οριζόντιο μενού του Joomla! επιλέγουμε ‘Μενού’ και στην συνέχεια το όνομα του μενού στο οποίο θέλουμε να προσθέσουμε την νέα σελίδα (συνήθως στο main menu).

menu admin

Διαχείριση μενού

Για να προσθέσουμε την νέα σελίδα στο μενού επιλέγουμε από την γραμμή εργαλείων ‘Νέο’.

menu admin2

Προσθήκη επιλογής στο μενού

Στην συνέχεια επιλέγουμε τον τύπο της σελίδας που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τις περισσότερες φορές επιλέγουμε ‘Αρθρα’ και στο υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε ‘Σελιδοποίηση άρθρου’.

menu admin3

Προσθήκη νέας σελίδας στο μενού

Προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσθήκη της νέας σελίδας στο μενού πρέπει να συμπληρώσουμε οπωσδήποτε τα εξής:

  • Τίτλος
    Το όνομα της σελίδας, όπως θα φαίνεται στο μενού
  • Ψευδώνυμο
    Το τελευταίο συνθετικό της διεύθυνσης (URL) της σελίδας, με αγγλικούς (λατινικούς χαρακτήρες), πάντα με μικρά γράμματα και χωρίς κενά (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ‘-‘ στην θέση του κενού). Για παράδειγμα, αν συμπληρώσουμε ως ψευδώνυμο το company-info, τότε η πλήρης διεύθυνση της σελίδα είναι η http://www.mysite.gr/company-info.html
  • Επιλέξτε Άρθρο
    Το άρθρο που θέλουμε να εμφανίζεται όταν ο χρήστης επιλέξει το συγκεκριμένο μενού.

Για να ολοκληρώσουμε την καταχώρηση πατάμε το πλήκτρο ‘Αποθήκευση’ από την γραμμή εργαλείων.

Δέσμευση για υποστήριξη

Θα είμαστε συνεχώς δίπλα σας!


Ένα site σήμερα δεν είναι μια απλή "κατασκευή ιστοσελίδων". Είναι η παρουσία σας στον χώρο του internet, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι σημαντικότερη και από την φυσική της παρουσία.

we are hiring
Follow us on Google+